Tegenwoordig is de term netwerk monitoring een groot begrip in de IT-industrie. Netwerk monitoring is een belangrijk proces waarbij netwerkonderdelen zoals routers, firewalls, servers en virtuele machines worden gecontroleerd op fouten en of ze nog goed presteren. Tijdens dit proces wordt bekeken of alles nog naar behoren werkt en geoptimaliseerd. Je kunt dit dus zien als een proactief proces, omdat het problemen constateert en identificeert die nog in het beginstadium verkeren.
Waarom is netwerk monitoring zo belangrijk?
Het netwerk is de slagader van de IT-infrastructuur. Als een netwerk wegvalt, wordt er geen data meer uitgewisseld en stopt de informatiestroom die nodig is voor alle actieve applicaties en bedrijfsactiviteiten. Netwerken zijn dynamische omgevingen. Netwerkbeheerders krijgen voortdurend vragen om nieuwe gebruikers, verbeteringen en programma’s aan hun netwerken toe te voegen. Deze veranderingen kunnen een invloed hebben op (de prestaties van) het netwerk. Wanneer er netwerkproblemen optreden, worden netwerkbeheerders onder druk gezet om de oorzaak te achterhalen voordat deze gevolgen heeft voor gebruikers, programma’s en dus ware voor het bedrijf.
Belangrijkste doelen van netwerk monitoring
NMS-tools hebben 5 doelen die de basis vormen van netwerk monitoring en ook direct het belangrijkst zijn:
1. Detecteren
Netwerk monitoring begint met het detectieproces. Dit houdt in dat er wordt vastgesteld welke verbindingen er allemaal binnen het netwerk bevinden. Als je dat niet weet, valt er ook niets te monitoren. Met deze verbinden worden routers, switches, firewalls, servers, printers en dergelijke bedoeld.
2. Visualiseren
De ogen van een netwerkbeheerder is zijn of haar belangrijkste hulpmiddel. Het vermogen om netwerken te visualiseren kan erg veel tijd besparen bij het oplossen van een netwerkprobleem.
NMS-systemen kunnen kaarten genereren van het netwerk. Deze kaarten zijn een handig hulpmiddel om de eerste stap te maken waarmee netwerkbeheerders hun netwerken gevisualiseerd kunnen krijgen. Het creëert orde en duidelijkheid.
3. Monitoren
Waar het uiteraard allemaal om draait, is het monitorproces. Dit omvat alle eerder genoemde zaken plus ping-beschikbaarheid, latentie, CPU-gebruik, beschikbaar geheugen- en schijfruimte et cetera.
De meeste NMS-systemen kunnen ook andere hardwarecomponenten in de gaten houden, zoals de ventilatoren, voedingen en de temperatuur in het bedradingskastje of de serverruimte. Er is erg veel mogelijk met de tools van tegenwoordig!
4. Notificeren
Wanneer er wat mis is, moet er natuurlijk iemand worden gewaarschuwd. In dit geval zal er een belletje gaan rinkelen bij de netwerkbeheerder. Deze notificaties worden via e-mail, sms en logboekregistratie bezorgd.
5. Rapporteren
Netwerkbeheerders analyseren continu. NMS-systemen bieden realtime en historische monitoringgegevens. Met deze informatie kunnen netwerkbeheerders:
• Valideren dat netwerkontwerpen de gewenste resultaten opleveren
• Zaken onthullen die het netwerk en de systeemprestaties negatief beïnvloeden
• Deze zaken snel isoleren en oplossen
• Bewijs leveren dat aan SLA-verplichtingen (Service Level Agreement) wordt voldaan.
ICT bedrijf in Tilburg
Ben je op zoek naar een ICT bedrijf in Tilburg die gespecialiseerd is in netwerk monitoring? Klik dan op deze link!