ICT

Wat is cloud computing?

Home  >>  ict  >>  Wat is cloud computing?

Steeds vaker komt het voor dat een klein bedrijf geen systeembeheerder kan betalen en gebruik wil maken van online software. Cloud computing is hier een oplossing voor. Met cloud computing komen de software en bestanden bij een aanbieder van deze dienst op de server te staan. Het voordeel hiervan is dat er geen systeembeheerder op locatie nodig is. Een bedrijf zoals Ritchie-solutions wat de cloud oplossing aanbied zorgt ervoor dat de software en bestanden via het internet te benaderen zijn en voorzien van de juiste beveiliging.

Software as a Service(Saas)

Het woord zegt het eigenlijk al ‘software als een dienst’. Wanneer je hier gebruik van maakt staat de software op een externe server geïnstalleerd bij de leverancier van de dienst. Op deze manier hoeft u als werkgever geen dure licenties aan te schaffen voor software en kan uw personeel, mits alles goed geregeld is, overal gebruik maken van de software wanneer zij toegang tot internet hebben. Enkele voorbeelden van online software zijn Google docs of een boekhoud programma zoals Exact online.

Online samenwerken

Door gebruik te maken van Software as a Service heb je op elke locatie toegang tot je bestanden, mits je een internet verbinding hebt, is dit niet het geval dan is de dienst niet te benaderen. Wanneer u dringend een document nodig heeft is het verstandig om een lokale back-up te maken zodat u deze altijd ter beschikking heeft.

Doordat de bestanden niet direct op uw apparatuur staan raakt u geen bestanden kwijt zodra uw apparatuur wordt gestolen of het defect is. Maar Saas kan ook erg nuttig zijn om online samen te werken. Wanneer u samenwerkt met andere ondernemers of collega’s is het handig om samen aan hetzelfde document te werken zonder het constant op en neer te hoeven mailen.

Betalen naar mate van gebruik

Bij Saas betaal je alleen daadwerkelijk wat je gebruikt. Het voordeel hiervan is dat complexe, vaak ongebruikte functies, niet betaald hoeven te worden. Ook voorkom je dure licenties van normale software pakketten met overbodige functies. Als gebruiker van Saas software heb je het voordeel dat je geen onderhoud hoeft te doen aan de servers of software omdat deze worden aangeboden door een leverancier. De leverancier zorgt er voor dat de software up-to-date is en dat u hier als gebruiker nauwelijks op hoeft te letten.


Comments are closed.